מזה כמה שנים טובות אני שומע את המושג זיכרון שריר נזרק באוויר בחלל הבולדר.
חברים לטיפוס אומרים "תעשה את התנועה הזו והזיכרון שריר שלך יתחזק" או מאמנים אומרים
"גם אם לא מתאמנים עדיין נשאר זכרון שריר" או מתאמנים אומרים: "אני צריך לפתח זיכרון שריר על מנת להצליח את הצעד הזה"
אז נשמע כמו שזכרון שריר זה אלמנט חשוב לטיפוס, ואם רוצים להשתפר בטיפוס שווה לחזק את הזיכרון הזה לא כך?
אז החלטתי לכתוב לכם כמה טיפים לאיך לחזק זיכרון שריר:
טיפ ראשון : אין דבר כזה זיכרון שריר.
טיפ שני: לשרירים אין זכרון לתנועה.
מבלבל נכון? אז בואו ננסה לפשט, שאנשים אומרים זיכרון שרירי בעצם מתכוונים ללמידה מוטורית שהיא הלמידה של תנועות המתרחשת ברמה המוחית ואכן קשורה קשר הדוק לזיכרון אבל לא של השרירים.
אולי זה המקום רגע להזכיר מהי למידה מוטורית: "למידה מוטורית הנה מכלול של תהליכים פנימיים הקשורים בתרגול וניסיון מובילים לבסוף לשינויים יחסית קבועים בהתנהגות המוטורית"
למידה קשורה קשר הדוק לזכרון ( בפגיעות מוחיות אנו רואים ירידה ביכולת למידה של בני אדם)
אנחנו מבדילים בין שני סוגי זיכרון המעורבים בלמידה מוטורית:
זיכרון פרוצדורלי (implicit) -זכרון אשר מאפיין למידה מוטורית שנעשתה ללא משים,
נרכש באופן איטי ע"י ניסוי וטעיה ,לא פריטי תוכן ולא ניתן לדיווח.
מאפיין למידה של פעולות אוטומטיות לדוגמא : רכיבה על אופנים, נהיגה ברכב, הליכה וכו'
הדגש בסגנון לימוד מיומנות מוטורית בצורה זו שהמתאמן לא יודע מה הוא לומד בדיוק , אנחנו לא יודעים באיזה זווית הרמנו את היד אנחנו לא יודעים כמה קילו דחפנו ,
אנחנו מבצעים ומקבלים פידבק מהסביבה והלמידה המתרחשת בעקבות הפידבק והיא לא מודעת
זכרון דקלרטיבי ( explicit) – למידה מודעת עם יכולת הצהרה של הפעילות הנלמדת.
כמו למשל לימוד מתכוני בישול : "קח 2 ביצים ערבב עם כוח מים וכו. מספיקה חשיפה קצרה לרכישת הזיכרון/למידה, ניתן להיזכר בפעולות באופן מודע, מיומנויות שנלמדו בשימוש בזיכרון זה ניתנות לדיווח- כלומר אני יכול לספר בטלפון איך להכין עוגה.
הבדל נוסף בין שני סוגי זכרון אלו נעוץ בעובדה שהם מערבים רשתות נוירונים שונות במח ובאונות שונות.
ככלל אצבע רוב הזכרון שאנו משתמשים בלמידה מוטורית הוא זיכרון פרוצדורלי, בסוף השרירים אכן הם אלו שמייצרים את התנועה (אבל לא אלו שזוכרים) הכיווץ נעשה על פי תבניות תנועה שהמוח יוצר לתנועה יעילה על פי הפידבק שהוא קיבל בתהליך הלימוד.
הקריטריונים המהווים סמן ללמידה הם היכולת לשחזר את המטלה הנלמדת לפחות 24 שעות לאחר סיום התרגול (retention test) וזה אולי עוד מקום לבלבול במושג זיכרון שריר, עצם היכולת לשחזר למידה הינה לא זיכרון שרירי אלא סממן חיצוני שהתבצעה למידה במח ואם נרצה לדבר במונחים של זכרון- סוג זיכרון הוא זיכרון פרוצדורלי (למידה מסוג Implicit).
אז האם יש זיכרון שרירי, התשובה היא לא הזיכרון נמצא במח ולא בשרירים והוא תוצר של למידה פרוצדורלית.
האם אפשר להשתמש במושג "זכרון שרירי" – בעיני, כל עוד מבינים מה התהליכים שמובילים ללמידה מוטורית ולשיפור בביצוע – יודעים להסביר למה התכוננתם ( זיכרון פרוצדורלי המתרחש במח המהווה חלק מלמידה מוטורית מסוג implicit) אז כן !
נ.ב ( אולי בכל זאת זכרון שריר?)
יש ענף היום בביולוגיה שמנסה להבין אם יש " זכרון שרירי" אבל לא במובן של תנועה אלא ברמה התאית , האם שריר שעבר היפרטרופיה ( גדילה) מספר התאים שלו נשאר זהה גם אחרי שהוא עבר אטרופיה ( דלדול שריר) ולכן יהיה יותר קל לחזק אותו – התוצאות של מחקרים אלו לא חד משמעיות.
אם תרצו לקרוא עוד על למידה מוטרית, כתבתי כתבה ב3 חלקים
כדאי להתחיל פה איך לומדים לטפס טוב יותר אימון : בבלוקים או ברנדומזציה : חלק 1
References:
https://www.forbes.com/sites/quora/2018/02/06/is-muscle-memory-real/?sh=7a989778532d
Snijders, T, Aussieker, T, Holwerda, A, Parise, G, van Loon, LJC, Verdijk, LB. The concept of skeletal muscle memory: Evidence from animal and human studies. Acta Physiol. 2020; 229:e13465.
Schmidt, R.A. (1988). Motor Control and Learning: A Behavioral Emphasis. 2nd ed. Champaign, IL: Human Kinetics.
Preserved learning and retention of pattern-analyzing skill in amnesia: dissociation of knowing how and knowing tha BY NJ COHEN, LR SQUIRE SCIENCE10 OCT 1980 : 207-210
Using a Delphi Technique to Seek Consensus Regarding Definitions, Descriptions and Classification of Terms Related to Implicit and Explicit Forms of Motor Learning. Melanie Kleynen, Susy M. Braun, Michel H. Bleijlevens, Monique A. Lexis, Sascha M. Rasquin, Jos Halfens, Mark R. Wilson Anna J. Beurskens,Rich S. W. Masters