טיפוס צוקים מקצועי | פיזיותרפיסט | מאמן טיפוס

שכיחות של הפסקת המחזור החודשי (אמנוריאה) בקרב מטפסות עילית תחרותיות 

מאמר חדש תומך בהשערה כי מטפסות המתחרות ברמת העילית, ואולי גם אלו שאינן תחרותיות, חשופות להפרעות בתפקוד הווסת, הפרעות אכילה ודפוסי אכילה לא בריאים ואנחנו בתור מאמנים הורים בעלי תפקידים וספורטאיות צריכים להכיר בסיכונים של ספורטאיות אלו להיות חשופות לבעיות בריאותיות עם השלכות לטווח ארוך  הכוללת דלדול עצם בגיל מאוחר סיכון מוגבר לפציעות וירידה כללית ביכולות

מחקרים בעבר הראו כי אצל ספורטאיות באופן כללי יש  שכיחות גבוהה יותר של הפרעות במחזור החודשי יותר מאשר ומקבילותיהן שאינן ספורטאיות, כמו כן ספורטאיות המשתתפות בענפי ספורט שבהם יחס כוח למשקל עשוי להיות להשפיע על  הביצועים כמו בענף הטיפוס נמצאות בסיכון מוגבר להפרעות במחזור עקב סיבות רבות שבולטת בהם היא זמינות אנרגיה נמוכה (אכילה מועטה)  וזה יכול לבוא עם או ללא שינויים במשקל הגוף. 

מטפסות תחרותיות ( וגם לא) שואפות  לעתים קרובות להגיע ליחס כוח-משקל אופטימלי, שהוא מאפיין הידוע לניבוי יכולות טיפוס והשאיפה להשיג יחס כח למשקל נמוך עשויה להציב ספורטאיות בענף הטיפוס בסיכון מוגבר להפרעות מחזור.

טיפוס ספורטיבי הוא תחרותי ביותר, ובאופן כללי ספורטאים  המתחרים הראו שכיחות מוגברת של הפרעות אכילה ומשקל גוף נמוך באופן כרוני, מחקרים שהעריכו התנהגות אכילה או צריכת חומרים מזינים בקרב מטפסים מצאו באוכלוסיה זו הפרעות אכילה שכיחות הגבלת אנרגיה וצריכת ברזל נמוכה.

ישנן עדויות (אנקדוטליות) המצביעות על תרבות טיפוס שמעודדת רזון ולעתים קרובות מעודדת ספורטאים למזער משקל באמצעות הרגלי אכילה מגבילים.

הדחף הזה ליחס כוח למשקל עלול לגרום לספורטאים לשמור על זמינות אנרגטית נמוכה כרונית שעלול להוביל בהמשך להפרעה במחזור החודשי אצל ספורטאיות נשים.

הפרעה בתפקוד הווסת אצל ספורטאיות עלולה להגביר את הסיכון לפציעה, ולהוביל לסיבוכים בריאותיים ארוכי טווח כגון:

  1. הפרעות בתפקוד רקמות הגוף.
  2. צפיפות מינרלים נמוכה של עצם.
  3. צפיפות עצם נמוכה בגיל הזקנה. 

מחקרים הצביעו על כך שככל שמשך ההפרעה במחזור החודשי ארוך יותר, כך גדל המחסור במינרל העצם בעצמות  שאינם נושאות משקל יתר על כן, בשלב מאוחר יותר בחיים, כאשר אובדן עצם מתרחש מהר יותר, ייתכן שלנשים יש כבר מאגרי מינרלים מדולדלים משמעותית, מה שמציב אותן בסיכון גבוה יותר לאוסטאופורוזיס.

על מנת להפחית את החששות הבריאותיים הללו, כאשר ספורטאיות מחמיצות מחזור או הן חוות דפוסי מחזור לא סדירים, זה צריך לשמש נורת אזהרה ברורה ועל ספורטאיות לפנות לעזרה מיידית מאשת מקצוע בתחום הבריאות. 

למרבה הצער, היעדר מחזור לעתים קרובות נתפס כנורמלי בסביבת הספורטאיות התחרותיות.

מחקר חדש שבדק את השכיחות של אמנוריאה הזה הייתה לקבוע את השכיחות של אמנוריאה בקרב מטפסות תחרותיות הפיץ שאלון בקרב  114 מטפסות רוב השאלות היו קשורות לטיפוס, תרבות אכילה ומחזור הווסת.

הפסקת המחזור החודשי מוגדרת אמנוריאה (De Souza and Williams, 2004; Torstveit and Sundgot-Borgen, 2005):

• ללא דימום וסת לפחות שלושה חודשים רצופים ב-12 החודשים האחרונים

• אין דימום וסת ב-90 הימים האחרונים

• שלושה או פחות מחזורי מחזור ב-365 הימים האחרונים

• ללא מחזור חודשי במהלך כל החיים

• אפיון עצמי של מחזורי הווסת כלא סדירים

תוצאות:

במהלך 90 הימים האחרונים, ל-13.2% (n=15) לא היה מחזור וסת ול-14% (n=16) לא היו מחזור במשך 3 חודשים רצופים או יותר במהלך 12 החודשים האחרונים, 

ו-9.7% (n=11 ) היו 3 או פחות מחזורי מחזור ב-365 הימים האחרונים.

 ספורטאית אחת (21 שנים) ציינה שמעולם לא היה לה מחזור, מה שאושר בתגובה עקבית, "מעולם לא קיבלה מחזור" עבור כל שאלות המחזור.

המחקר מצא כי ישנה שכיחות של 15.8% אמנוריאה (ב-12 החודשים האחרונים) אצל מטפסות IFSC תחרותיות.

התוצאות הצביעו גם ש-BMI לא מנבא אמנוריאה ולא צריך להיות הפרמטר היחיד המשמש כדי להחליט על מצב בריאותי, המצב תזונתי או מצב תחרותי של מטפסות

כמו כן ושמדד BMI מעל 18 ק"ג/מ"ר אינו מעיד על כך שהמטפסת היא בוודאות בריאה.

מסתבר עוד כי 44%  עם אמנוריאה שינו את צריכת הקלוריות או המזון שלהם על מנת להפחית במשקל לפני תחרות ו-22% דיווחו שיש להם כרגע הפרעת אכילה, 39% דיווחו כי הייתה להן הפרעת אכילה במהלך חייהם.

יצוין כי ה-IFSC קובע ומשנה סטנדרטים לבדיקה רפואית ספורטיבית שנתית כדי להבטיח את בריאותן של הספורטאיות.

ההמלצה היא  בדיקה  רפואית לספורטאיות הכוללת:

  1. משקל
  2.  גובה
  3.  BMI
  4.  אחוזי שומן גוף
  5. בדיקת מאמץ
  6. בדיקות מעבדה סטנדרטיות של דם ושתן
  7. אלקטרו-קרדיוגרפיה
  8. אקו לב
  9. חיסונים
  10. יציבות פסיכולוגית
  11.  בדיקת תזונה. 

לסיכום:

למרות שכל אלה מומלצים על ידי ה-IFSC, לעתים קרובות זה תלוי בכל פדרציה לאומית לבדוק בריאות את הספורטאיות שלהם ולא בהכרח מתבצע.

מחקר זה תומך בהשערה כי מטפסות המתחרות ברמת העילית, ואולי גם עוד זו חשופות להפרעות בתפקוד הווסת, הפרעות אכילה ודפוסי אכילה לא בריאים ואנחנו בתור מאמנים הורים בעלי תפקידים וספורטאיות

צריכים להכיר בסיכונים של ספורטאיות אלו להיות חשופות לבעיות בריאותיות עם השלכות לטווח ארוך  הכוללת דלדול עצם בגיל מאוחר סיכון מוגבר לפציעות וירידה כללית ביכולות הגופניות.

מקורות :

Joubert, Lanae; Warme, Amity; Larson, Abigail; Grønhaug, Gudmund; Michael, Marisa; Schöffl, Volker; et al. (2022): Prevalence of amenorrhea in elite female competitive climbers. Frontiers. Collection. https://doi.org/10.3389/fspor.2022.895588 

שתפו:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בא לך לדבר או להרשם לרשימת תפוצה שלי?

אשמח לשמוע מכם ולסייע בכל שאלה והתלבטות. מוזמנים גם  למלא את על מנת להירשם לתפוצה שלי